Kupovina domaćih računara putem subvencionisanih kredita

Bez autora
Apr 29 2010

Na osnovu uredbe koju je Vlada usvojila na današnjoj sednici, građanima će biti omogućena kupovina računara domaće proizvodnje putem subvencionisanih potrošačkih kredita. Cilj ove uredbe je da omogući svim građanima da kupe računare pod povoljnim uslovima. Mesečna rata za najosnovniju konfiguraciju računara prve godine otplate, nakon počeka od godinu dana, iznosiće između 200 i 300 dinara, a druge i treće godine između 2.200 i 3.000 dinara. Kamatna stopa za subvencionisane potrošačke kredite iznosi 7,5 posto. Rok otplate je tri godine sa grejs periodom od godinu dana. Vlada će za dve nedelje usvojiti i uredbu kojom će biti omogućena subvencionisana kupovina domaćih softvera. Kupovina domaćih računara putem subvencionisanih kredita omogućiće građanima i privrednicima da nabave nove tehnologije i da povećaju nivo znanja i produktivnosti.

Kupovina domaćih računara putem subvencionisanih kreditaNa osnovu uredbe koju je Vlada usvojila na današnjoj sednici, građanima će biti omogućena kupovina računara domaće proizvodnje putem subvencionisanih potrošačkih kredita.

Cilj ove uredbe je da omogući svim građanima da kupe računare pod povoljnim uslovima.

Mesečna rata za najosnovniju konfiguraciju računara prve godine otplate, nakon počeka od godinu dana, iznosiće između 200 i 300 dinara, a druge i treće godine između 2.200 i 3.000 dinara.

Kamatna stopa za subvencionisane potrošačke kredite iznosi 7,5 posto. Rok otplate je tri godine sa grejs periodom od godinu dana.

Vlada će za dve nedelje usvojiti i uredbu kojom će biti omogućena subvencionisana kupovina domaćih softvera.

Kupovina domaćih računara putem subvencionisanih kredita omogućiće građanima i privrednicima da nabave nove tehnologije i da povećaju nivo znanja i produktivnosti.

U Srbiji ima oko 15 domaćih proizvođača računara i više stotina domaćih firmi koje proizvode softver za računare.

Vlada Srbije usvojila je i uredbu po kojoj će se od 1. maja 2010. godine kompletno preći na dinarske subvencionisane kredite za privredu i građane kao i odluku o obezbeđivanju još milijardu dinara iz budžeta za dinarske kredite za likvidnost. Na taj način biće ukinuta devizna kalauzula za likvidnost privrede, osim za namensku industriju. Kamatna stopa na dinarske kredite za likvidnost biće sedam posto godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik